Sorularla Sözler: 116. Bölüm (On Beşinci Söz / 9)
Sohbetin Tamamı - Yüksek Kalite
Sohbetin Tamamı - Düşük Kalite
Soru ve Cevaplar
- “Melekler ve semekler gibi yıldızların...” cümlesinde, yıldızların meleklere ve semeklere benzetilmesinin hikmeti nedir? Ayrıca; yedinci basamakta yıldızların özelliklerinin nazara verilmesinin hikmeti nedir?
- Yıldızların; meleklere “mesire, binek ve menzil” yapılması ne anlama gelmektedir?
- Yıldızla şahab arasında bir fark var mıdır?
- Recm-i Şeyatin için atılan şahabların üçüncü manasında geçen “casus şeytanlar” kimlerdir? Semayı nasıl telvis edebilirler? Nüfus-u habise hesabına tecessüs ettirmemek ne demektir?
- Son paragrafta Kur’anın hakikatlerini, ... Bu anlamda; Risale-i Nurdaki hakikatleri, bu asrın hile ve şüphelerine karşı hazırlanmış şahablar manzumesi olarak değerlendirebilir miyiz?
- وَقُل رَّبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ ayetinin konu ile münasebeti açısından izahını yapar mısınız?
- Zeyl, bir şeyi ikmal eden, tamamlayan ve etek manasına geliyor. Bu zeyil ile On beşinci Sözün nasıl bir münasebeti olabilir?
- وَإِمَّا يَنزَغَنَّكَ مِنَ الشَّيْطَانِ نَزْغٌ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ ۖ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ Zeyle konu olan yukarıdaki ayetin konu ile münasebetini açıklar mısınız?
- “Hüccet-ül Kur'an Aleşşeytan ve Hizbihî...” cümlesi ne anlama gelmektedir?
- İblis için ilzam, şeytan için ifham ve ehl-i tuğyan için de iskât tabirlerinin hikmeti nedir? Ayrıca; iblisi, şeytandan ayırmanın bir sebebi var mıdır?
- Bu paragrafta Bediüzzamanın şahsını görmediği manevî ses sahibi kim olabilir? Manevî bir sesin işitilme mahiyeti nasıl olabilir? Hayalen dinlemeyi nasıl anlamalıyız?
- Tarafsız muhakeme gerçeği bulmak için, doğru bir yol olarak bilinmektedir. Burada ise bunun ciddî mahsurları nazara veriliyor. Bu meseleyi nasıl anlamalıyız?
- Ehl-i dalalet, fennî meselelere bakarken ve bazı bilim adamları, mahlukatı incelerken onların yaratıcısını hiç düşünmüyorlar. ... Bu konuya nasıl değerlendirmek gerekir?
Dosyalar
İndirmek için sağ tıklayıp farklı kaydeti seçiniz.
OKUNMA: 3619
Sorularla Risale